Pasningsvejledning!
Hit Counter

FØDE: Elsker søde frugter; appelsin, banan, melon, druer, ferskner, æbler, pære osv. Spiser også blomster f.eks rødkløver, morgenfruer og andre spiselige blomster. Varierede grønsager efter årstiden. Kogte grønsager f.eks kål, især om vinteren. Det er en god ide at blande universalfoder til frugt og insektædende fugle imellem frugt og grøntfoderet. Egern plejer ikke at være vilde med det, men det er sikkert gavnligt for dem. Af og til tilbydes animalsk føde i form af insekter; melorme,

Græshopper, bænkebidere og hårdkogt æg.

Som frøblanding bruges hamsterlux (uden pellets), hvori jeg blander en papegøjeblanding, samt lidt hundetørfoder. Knækbrød og hundekiks kan også bruges. Som godbid gives nødder.

Egern holder meget af unge skud fra træer, f.eks usprøjtede frugttræer. Og de elsker at gnave i bark fra friske grene, det er en god beskæftigelse. Man kan plante en række pil, som man så kan høste af. Hvis man stikker dem i jorden, elsker egern at lege og gynge på de elastiske grene.

Føde er en stor del af dyrs aktivitet. Det er særdeles vigtigt med sund og afvekslende kost. Men det er også en oplagt måde at give sine egern den udfordring og beskæftigelse de søger og har brug for i deres udvikling i fangenskab. Man kan starte med at gemme føden på forskellige spidsfindige måder, eller ved at hænge det op på svært tilgængelige steder. Ved ofte at skifte de unge grene ud. Hvis dyrene er tamme kan man gemme føde i lommerne. De er ligeledes vakse til at åbne låg på dåser o.lign. Faktisk elsker dyrene at blive sat på opgaver de kan forstå…

Frisk drikkevand i drikkeflasken skal altid være tilgængeligt. Egern drikker rimelig meget. De kan godt lide hvis man engang imellem blander lidt saft eller juice i vandet. Men brug kun rene produkter, helst uden sukker.

 

VITAMINER: En alsidig vitaminblanding f.eks vitakalk, drysses på frugten 1-2 gange om ugen. Saltsten og mineralblok  er fast inventar i volieren.

 

BURFORHOLD: Så godt som alle egern, egner sig ikke til at holde i mindre bure. De skal holdes uden døre i et stort voliere. Det er svært at fastsætte mål, men jeg vil sige længde 3 m. Højde 2 m. og  dybde 2 m. til et par  aktive egern. En del af volieren skal være overdækket med læ for blæst og regn. 2  store og isolerede sovekasser til et par er nødvendigt. Så kan dyrene holdes ude hele året.

De fleste egern er som regel ret aktive om dagen, også om vinteren. Sørg for masser af redemateriale om efteråret i form af hø, halm, tørret mos, hamstervat og egnede naturmaterialer. Man skal som regl hjælpe dem lidt med at fore reden i begyndelsen.; et godt lag halm i bunden, samt hø og mos, evt. blandet med blødere materialer f.eks hamstervat. Når det er rigtig koldt en tot halm i indgangshullet.

En gang om året er det en god ide at sprøjte ned i kassen med et utøjsmiddel. Jeg vil anbefale et naturmateriale, Pyre Thium eller et lidt skrapere middel Front Line. Vær forsigtig, det er ikke alle utøjsmidler at egern kan tåle. Hvis det er nødvendigt at sprøjte på dyret, brug da Pyre Thium, et lille pift i nakken. Men i de fleste tilfælde er det nok at sprøjte i kasserne.

 

De fleste egern er trælevende, så volieren bør indrettes med grene og stammer af forskellig tykkelse. De elsker at lege ta´fat på en opretstående træstamme, så det vil jeg anbefale. Reb er et fantastisk beskæftigelsesredskab. Det skæmmer lidt, hvis man efterstræber et naturligt indtryk i volieren. Men det er så godt et legeredskab, at det næsten er et must. Med det er det muligt at udnytte hvert et hjørne i volieren da det er fleksibelt og kan bruges til at svinge og gynge i. Binder man knuder i det, bruger dyrene hullerne til at gemme føde i. Jeg vil anbefale naturreb, f.eks hamp eller sisalreb. Gynger af forskellig art er også godt. Det behøver ikke at være noget fancy. En stor grangren der hænger i en kæde er fantastisk.

 

DYRENES TEMPERAMENT: Mange egern har et lækkert temperament. De er intelligent og ikke så hidsigt og rastløs som så mange af de europæiske og kinesiske rødegern. Egern er meget adrætte på en harmonisk måde og udnytter pladsen i en voliere godt. De kan blive utrolig tamme, især hvis de er håndopmadet, Det frarådes dog ved de Kinesiske egern da de let bliver agresive . Hvis ikke skal man bruge meget tid i volieren, hvis man vil gøre dem tamme, og det kræver meget tålmodighed. De fleste dyr vil bibeholde en naturlig skyhed.

Håndtam eller ikke, det elsker udfordringer i forhold til at finde føde og i forhold til at bevæge sig. Det er sådan med de fleste egern, de elsker nye ting, som nysgerrigt bliver undersøgt. Men de bryder sig ikke om store omvæltninger, det være sig inde i såvel som udenfor buret.

Især som ungdyr er disse egern meget sociale. Det bedste er efter min mening, at holde dem parvis, hvis man kan finde et ubeslægtet par. Det vil næsten være synd at holde dem enkeltvis, når man har set hvor meget glæde to unge egern kan have af hinanden. Men det vil være straks sværere at sætte to ældre dyr sammen. Det kan koste det ene dyr livet, så det er risikabelt. Hvis et par er vant til hinanden fra unge, er der sjældent problemer med at holde dem parvis når de bliver ældre. Jeg vil ikke anbefale at holde andre dyr sammen med  egern.